Înapoi la lista proiectelor

TOGETHERNESS

Proiectul este dezvoltat de 2 participanți.

CONCEPT PROIECT TOGETHERNESS


Expoziția desfășurată în 4 spații și 115mp, TOGETHERNESS, are ca scop atragerea oamenilor împreună la reflexie într-un spațiu dedicat conexiunii cu sinele, dar și cu comunitatea. Acest lucru este posibil prin înțelegerea felului în care omul funcționează emotional si psihologic, a emoțiilor sale, dar și cum poate interacționa cu ceilalți într-un mod empatic și conștient.
Având aceste elemente ca principali directori de organizare conceptuală și spațială, proiectul s-a conturat prin integrarea a două teorii: Harvard Study of Adult Development și lucrarea scrisă de Brené Brown, “Atlas of the Heart”.
Studiul de la Harvard, vechi de aproape 80 de ani, are ca scop înțelegerea a ce anume determină o viață fericită și plină de sens. Până în acest moment, studiul a demonstrat că îmbrățișarea comunității ajută la obținerea unei vieți îndelungate și fericite. Secretul unei vieți îndelungate stă de fapt în calitatea relațiilor. Dar cum se pot obține relații calitative? Brené Brown pare să aibă răspunsul: prin empatie și conexiune autentică. În lucrarea sa, “Atlas of the Heart”, autoarea explică 4 etape ce ne poate aduce mai aproape de obținerea unei inteligențe emoționale ce creează comunități de oameni împreună: perspective taking, staying out of judgement, recognise emotions, communication.
Dar ce înseamnă să participi la o experiență imersivă? Ruperea de realitate și pătrunderea într-o altă lume. Te ajută să te transpui și să descoperi noi trăiri și noi perspective de a privi lucrurile. Prin intermediul expoziției, vizitatorul se poate imersa într-un context de relaționare prin care putem înțelege puterea relațiilor și a conexiunilor autentice în existența umană.
O experiență imersivă ne stimulează simțurile și ne transpune într-un alt loc sau într-o altă realitate. Are capacitatea de a ne face să „călătorim” în timp și spațiu, în trecut, prezent sau în viitor. Așadar, expoziția cu titlul TOGETHERNESS se prezintă asemenea descrierii anterioare – precum o experiență ce are capacitatea de a face vizitatorul să reflecteze asupra importanței relațiilor din viața sa prin parcurgerea spațiilor expoziționale, ce sunt organizate conform celor 4 etape descrise de Brené Brown.


CUM FUNCȚIONEAZĂ INSTALAȚIA


Primul spațiu pe care vizitatorul îl parcurge este C0 – Perspective Taking. Prin intermediul acestui spațiu, vizitatorul își începe drumul inițiatic în universul emoțiilor și a importanței de a fi împreună. Este un spațiu pe care vizitatorul îl parcurge singur, în care relaționează individual cu elementele prezentate și se izolează de zgomotul exterior. În momentul intrării în spațiu, vizitatorul va întâlni în stânga sa un panou al emoțiilor. Acest panou este împărțit în 11 segmente aferente celor mai des întâlnite emoții. Vizitatorul va fi invitat să recunoască emoția cu care a venit la eveniment și să interacționeze cu panoul.
În teoria autoarei Brené Brown, o conexiune autentică se realizează atunci când omul se transpune în ipostaza celuilalt. Momentul empatic se crează doar când ascultăm conștient interlocutorul și ne punem în situația pe care acesta o descrie. Așadar, spațiul prezintă o înșiruire a 11 panouri ce descriu emoțiile cele mai des întâlnite în spectrul uman.


Al doilea spațiu pe care vizitatorul îl parcurge este C1 – Staying out of judgement. Acest spațiu se bazează pe puterea comunității deoarece este un cadru interactiv, ce este complet doar atunci când este vizitat împreună.
Al doilea moment pentru crearea unei conexiuni autentice descris de Brené Brown este “Staying Out of Judgement”, aceasta exprimând faptul că atunci când doi oameni poarta o conversație, este important să existe o ascultare autentică, empatică, fără judecată.


Spațiul următor al expoziției – C2 – Recognise Emotions - este întâmpinat mai întâi de un panou poziționat pe hol între C1 și C2. Acest panou prezintă un ecran LED pe care sunt afișate imagini din studiul “Bodily maps of emotions”. Acest studiu prezintă cum sunt simțite emoțiile în corp printr-o reprezentare grafică a unor hărți corporale ce arată regiuni a căror activare a crescut (culori calde) sau scăzute (culori reci) atunci când omul simte o anumită emoție. Emoțiile coordonează comportamentul și stările fiziologice. Studiul prezintă un instrument de auto-raportare topografică pentru a dezvălui că diferite stări emoționale sunt asociate cu senzații corporale distincte. Aceste senzații ar putea sta la baza experiențelor emoționale conștiente.
Spațiul C2 a fost conturat urmărind teoria expusă în cartea “Atlas of the Heart”, în care Brené Brown susține că pentru a putea forma o relație autentică cu un alt individ, trebuie mai întâi ca omul sa reușească să își identifice cu claritate propriile emoții, dar și pe ale partenerului său. Astfel, poate oferi si primi suport și susținere.


Ultimul spațiu – C3 – Communication - este și ultima etapă de relaționare autentică prezentată de Brené Brown. În acest spațiu eliptic realizat prin dispunerea unei structuri metalice îmbrăcate la interior cu tablă curbată. Elementul imersiv este dat de jocul luminii prezentat de către ledurile atașate leagănelor. Acestea se pot lumina pe rând, urmărind ritmul sunetelor proiectate în interiorul spațiului.




Planșe proiect

Echoes of Presence by RIZI

Concept, Architecture & Visuals: Alina Rizescu

Creative direction & interaction design: Bogdan Ștefănescu

Motion graphics: Alin Tatu

Sound design: Denis Flueraru

Prototyping & Interaction Development: WeMeshup

2652
Voturi
Distribuie
Trimite link-ul de mai jos prietenilor tăi.
Link-ul proiectului
Distribuire rapidă